Zakenvuur Logo
Columnist

Styliste Geryanne Katerberg geeft tips voor een persoonlijke, professionele garderobe-reset

Als ondernemer ben jij het visitekaartje van jouw bedrijf. Je kledingkeuze weerspiegelt daarbij je ambitie en toewijding. Door te dragen wat echt bij je past, versterk je je merkidentiteit en zelfvertrouwen. Met de juiste outfit wordt iedere dag een kans om de boodschap van je bedrijf te versterken. Belangrijk dus om een garderobe op te bouwen waaruit je elke dag gemakkelijk iets kunt selecteren. Maar hoe pak je dat het beste aan?  

 

De gemiddelde Nederlander koopt 50 kledingstukken per jaar. Een groot deel daarvan wordt amper gedragen en is vaak gekocht om redenen die niets te maken hebben met of het écht past bij wie je bent of wat je doet. Daarom draag je waarschijnlijk toch steeds weer dezelfde items uit je kast; je favorieten of in ieder geval die stukken waarin je je veilig voelt. Veel miskopen dus. Maar hoe voorkom je dat en zorg je dat jouw kast vol hangt met kleding die echt bij je past en uitdraagt waar jij voor staat? Lees verder voor een paar waardevolle stappen om je op weg te helpen. 

 

Creëer overzicht 

 

Zorg allereerst voor overzicht in je huidige garderobe; een goede indeling van je kast is essentieel. Maak daarbij onderscheid tussen werk- en vrijetijdskleding. Dat kan je tijd en stress besparen in de ochtend. Is een deel van je garderobe geschikt voor zowel werk als vrije tijd? Hang dat dan bijvoorbeeld naast je werkkleding, zodat je gemakkelijk combinaties kunt maken voor verschillende gelegenheden. 

 

De selectieronde 

 

Goed, nu je een overzicht van je huidige collectie hebt, beginnen we met de grote opruiming! Neem je kast eens goed door. Laat ieder kledingstuk door je handen gaan en vraag je af: Draag ik het? Word ik er blij van? Ontketen je inner Marie Kondo en wees onverbiddelijk. Maak iemand anders blij met jouw miskopen en kledingstukken die je niet meer draagt, verkoop of doneer ze. De stukken waar je echt blij van wordt, waar jij je goed in voelt en die uitstralen waar jij voor staat, zijn de stukken die bij je passen en het uitgangspunt van je eigen stijl. 

 

Bekijk ook of je kleding nog voldoet aan de eisen van een professionele garderobe. Ziet het er nog goed uit? Afgedragen of niet-passende kleding maakt een onverzorgde indruk. Die wil je niet in je kast. Kleding die gerepareerd kan worden, breng je naar de kleermaker. Kleding die niet meer past maar nog wel goed is, kan in veel gevallen trouwens ook aangepast worden. Een goede kleermaker is dus een aanrader! Kleding die versleten is en kleding die ook na een stomerijbehandeling niet meer schoon te krijgen is, doe je weg. 

 

Maak een wishlist 

 

Maak na deze laatste selectieronde een lijstje en ga shoppen. Wat mis je nu? Heb je nog voldoende basisshirts of tops? Ontbreken er nog mooie stukken in je uitgezochte garderobe? Tijd om te shoppen! Met deze lijst ga je een stuk gerichter winkelen. Natuurlijk hoef je deze niet letterlijk te volgen. Belangrijk is dat hetgeen wat je koopt je wel hetzelfde gevoel geeft als bijvoorbeeld dat favoriete jasje dat versleten was, en dat het qua combinatiemogelijkheden past in jouw kast. Zoek je een shirt bij een specifiek pak of een broek die lastig te combineren is? Neem het mee naar de winkel zodat je kunt zien of je de juiste hebt gevonden.  

 

De gouden regel: koop nooit een kledingstuk zonder het te passen! In de betere winkels is het vaak mogelijk een en ander te verstellen, mocht een bepaald stuk nét niet lekker aansluiten. Kies voor kwaliteit. Koop kleding die in lijn ligt met jouw functie. Kwalitatief mooie materialen en goed afgewerkte kledingstukken benadrukken jouw expertstatus. Hiermee kies je ook meteen voor duurzaam, want in de meeste gevallen gaat zo’n kledingstuk veel langer mee. 

 

Ontwikkel je stijl 

 

Toch een mooi kledingstuk gevonden dat niet op je lijstje stond? Denk dan even goed na: past het echt bij je? Bij waar jij én je bedrijf voor staan? Combineert het met wat er al in je kast hangt? Je kunt er nog een nachtje over slapen, maar een beetje verandering in je kast mag best! Ken je stijl, maar sta open voor evolutie. Jouw persoonlijke stijl is een weerspiegeling van wie je bent en dus kan en mag het groeien en veranderen zoals jij dat doet. 

 

Er komt dus best wat kijken bij het nauwkeurig samenstellen van een persoonlijke, professionele garderobe. Is de moed je na het lezen van dit alles in de schoenen gezakt en zie je door de bomen het bos niet meer? Denk er dan eens aan een professional in te huren. Dit kan je een hoop werk uit handen nemen. Je uitstraling is immers een ware investering voor jezelf én je bedrijf! 

 

Foto bovenaan dit artikel: Renée van der Heide.

Auteurs

Profile

Geryanne Katerberg

Meer dan 20 jaar ervaring als stylist voor tv-presentatoren.