Zakenvuur Logo
Columnist

Erik Smithuis: "Meer aandacht voor de positieve organisatie"

Een onderneming heeft vele bestaansredenen. Soms lijkt het wel eens of er slechts één doel bestaat: winstmaximalisatie. Zou dit anders kunnen waardoor de onderneming nog veel meer vruchten draagt? 

Inmiddels is er steeds meer aandacht voor de positieve organisatie. Natuurlijk is het maken van winst en een positief rendement nog steeds een belangrijke doelstelling om de continuïteit te bestendigen, echter er is zoveel meer om je aandacht als ondernemer of eindverantwoordelijke op te richten.  

Wat heb je liever: de allerhoogste jaarwinst binnen een negatieve en slechte werksfeer? Of een heerlijk lopend bedrijf met een goed rendement waar de mensen in positieve energie en met plezier met elkaar samenwerken? Waarbij de klant dit ervaart en uitstekend wordt bediend. 

Negativiteit is besmettelijk, positiviteit gelukkig ook. Om aan een positieve organisatie te bouwen zijn er mijns inziens vier belangrijke factoren, die met name de organisatiecultuur betreffen. 

Ten eerste is het essentieel om een cultuur van vertrouwen op te bouwen. Het tegenovergestelde van vertrouwen is angst. Er zijn helaas meer dan voldoende voorbeelden op vele terreinen van angstcultuur, waar ego en conflict de boventoon voeren. Een cultuur van vertrouwen heeft bijzonder veel positieve impact. Fijne samenwerkingen ontstaan, creativiteit wordt gestimuleerd, fouten (vergissingen) maken mag en medewerkers voelen zich bovendien psychologisch en emotioneel veilig. Hoe waardevol is dit allemaal.  

Ten tweede is, om die positieve organisatie op te bouwen, een cultuur van saamhorigheid nodig. Een werkomgeving waar collega’s om elkaar geven, waar 'wij' belangrijker is dan 'ik' en waar mensen positief met én over elkaar spreken. 'Samen kom je verder' is een belangrijk motto.  

Ten derde is een cultuur van waardering van grote betekenis. Onbewust zijn erkenning en waardering datgene waar ieder mens naar streeft. Waardering ontvangen is balsem voor de ziel en geeft een enorme boost. Iedere keer weer. Dus verander je leven en dat van anderen, geef minimaal één compliment per dag. 

Positieve organisaties ontstaan niet zomaar, die bouw je op. Stap voor stap. Door zelf het goede voorbeeld te geven en vanuit een positieve visie te handelen. De vierde factor die een positieve organisatie versterkt is een cultuur van vieren. Het vieren van resultaten (groot én klein) werkt stimulerend en is zeer energiegevend. Wanneer er een mooi doel of tussenstation is bereikt mag iedereen dit weten. 

Tenslotte: ‘Het leven is te kort om slechte wijn te drinken of met de verkeerde mensen om te gaan’, zeg ik wel eens. Kies ervoor om iedere dag te streven om die positieve bijdrage te leveren en zodoende het verschil te maken, zowel op je werk als privé. Iedereen gaat hiervan groeien en bloeien, inclusief jezelf.  

Zeg eens eerlijk, wie wil dit nou niet? 

Auteurs

Profile

Erik Smithuis

Erik is oprichter van ICM Opleidingen & Trainingen. Verder is hij begaan spreker en nauw betrokken bij verschillende non-profit organisaties.