Zakenvuur Logo
Columnist

De hele week pannenkoeken omdat je niet genoeg geld voor eten hebt

Het Rode Kruis helpt hen met een boodschappenkaart 

Mensen die de hele week pannenkoeken eten, omdat dat goedkoop is. Noodgedwongen zelf maaltijden overslaan, zodat hun kinderen wel avondeten hebben. Of als kind geen banaan of appel mee naar school krijgen, omdat je ouders daar geen geld voor hebben. Het is echt aan de orde van de dag, in ons eigen land. 

"Alles wordt steeds duurder!", is een uitspraak die je de afgelopen jaren steeds meer hoort. Voor steeds meer mensen heeft dat een gigantische impact op hun leven. Na betaling van huur, elektriciteit en gas, de zorgverzekering of zorgkosten, houden sommigen maar 20 euro over om voedsel te kopen. Voor een hele maand.  

Veel mensen schamen zich voor hun situatie. Ze zetten wel een koekje op tafel voor de visite, maar slaan zelf vervolgens het avondeten over. Zij hebben heel hard hulp nodig. Samen met lokale initiatieven, zoals buurthuizen en wijkcentra, biedt het Rode Kruis deze mensen nu sinds twee jaar voedselhulp. 

Als hulporganisatie geven we mensen een boodschappenkaart. Dat is een cadeaukaart van een supermarkt of een kaart waarmee je bij een supermarkt, de lokale groenteboer en op de markt kan betalen. Op de kaart staat geld om een week boodschappen te doen. Een week later wordt de kaart opnieuw opgewaardeerd. Een eenpersoonshuishouden krijgt 3 euro per dag, gebaseerd op cijfers van het NIBUD. 

Met dit geld bepalen mensen zélf wat zij nodig hebben: meer groente, een gezond tussendoortje mee naar school voor de kinderen of een warme maaltijd. We horen van mensen die gebruik maken van de boodschappenkaart, dat zij dankzij het geld gezonder eten. Dat ze vaker een warme, voedzame maaltijd op tafel zetten. En dat is goed nieuws, want voedsel is een basislevensbehoefte en dat zou voor iedereen een vanzelfsprekendheid moeten zijn.  

Mede dankzij de donaties van veel bedrijven kunnen we duizenden mensen helpen. Donaties van de ondernemers die ‘Vriend van het Rode Kruis’ zijn, komen onder meer ten goede aan onze voedselhulp. Ook werkt het Rode Kruis samen met een aantal grotere supermarkten. We krijgen een korting op de boodschappenkaarten, waarvan we er vorig jaar maar liefst 250.000 uitdeelden. Dat hadden we niet kunnen doen zonder de steun van al die ondernemers.  

Eerlijkheid gebied te zeggen dat we deze hulp liever niet bieden, natuurlijk. Want iedereen heeft recht op voldoende en gevarieerd voedsel. Maar soms vallen mensen net tussen wal en schip en kunnen ze geen aanspraak maken op reguliere voedselhulp. Omdat ze nét iets te veel hebben verdiend of omdat zij niet over de juiste papieren beschikken. Het Rode Kruis geeft deze mensen voor maximaal zes maanden een boodschappenkaart. Door het contact dat de hulpverleners met deze mensen hebben bij het uitdelen van de kaarten, zorgen zij dat mensen op andere vormen van hulp worden gewezen, bijvoorbeeld via de gemeente.

Niemand zou zich in ons land zorgen moeten maken of hij of zij voldoende te eten heeft. Het is aan de overheid om met een structurele oplossing te komen voor deze voedselnood. In de tussentijd blijft het Rode Kruis boodschappenkaarten uitdelen, mede dankzij de steun van bedrijven. Wil je daar ook aan bijdragen? Meld je dan hier aan als Vriend van het Rode Kruis. 

Auteurs

Profile

Harm Goossens

Algemeen directeur Rode Kruis Nederland