Zakenvuur Logo
Columnist

Netwerken kun je leren volgens Sandra Lagace: "Het is net als spruitjes eten!"

“Netwerken? Dat is niets voor mij!” Ik hoor het vrouwelijke ondernemers regelmatig zeggen. Ik schreef ooit in een blog dat sommige vrouwen het net zo vies vinden als spruitjes. Nu ben ik persoonlijk dol op spruitjes!

Als ik vrouwelijke ondernemers vraag wat ze onder netwerken verstaan, krijg ik daar wisselende antwoorden op. Het komt trouwens vaak neer op hun zelfbeeld en onzekerheid. “Wat moet ik zeggen, wie moet ik aanspreken? Ze zien me al aankomen? Wat heb ik bij te dragen?”

Je zelfbeeld en je verhaal

Het begint bij het zelfbeeld en je verhaal. Als jij vindt dat jij als ondernemer niets bij te dragen hebt en dat jouw verhaal er niet toe doet, dan heb jij ook niets te zoeken op netwerkevents. Eerlijk gezegd ben ik ervan overtuigd dat iedereen iets bij te dragen heeft. Jouw verhaal mag gehoord en móet gehoord worden. Elk verhaal is interessant. Jouw verhaal brengt mij weer verder, of misschien juist terug naar iets in mijn verleden wat ik vergeten ben. Of misschien heb ik het bewust weggestopt? Door jouw verhaal kan ik het beter plaatsen, verwerken, snappen, you name it.

 

LEES OOK
Waarom vrouwen nauwelijks aan de macht komen

 

Social kapitaal

Miriam Notten (La Red) noemt het sociaal kapitaal. We onderhouden allemaal relaties met het netwerk om ons heen. Dat netwerk heeft een bepaalde waarde, dus is het kapitaal. Zij geeft het belang aan van je netwerk. Ik moet altijd aan haar denken wanneer ik zwervers zie in het centrum van Rotterdam. Ik zal je uitleggen waarom. Stel dat die zwerver hier niet bewust voor heeft gekozen. Hoe zou het staan met zijn of haar netwerk?

Miriam vraagt je eens na te gaan hoeveel mensen jij in je netwerk hebt, waar je één week zou kunnen logeren. Dus hoeveel weken ben jij onder de pannen als het echt nodig mocht zijn? Heb je daar wel eens over nagedacht? Dan voelt je netwerk opeens heel warm en belangrijk! Kent dat netwerk jouw verhaal, weten ze wie jij bent, waar je voor staat en waar jij naar op zoek bent? En als zij een beroep op jou doen? Kun jij hun helpen?

Netwerken leren en leer van je netwerk

Over die spruitjes gesproken. Soms moet je leren om iets te eten. Dat vergt stapjes. Zo is het ook met netwerken. Ik kwam tijdens een event voor Female Leaders, krachtige vrouwen tegen. Die vertelden hun verhaal. Het verhaal van vallen en opstaan. Het verhaal van onzekerheden en twijfel. Ze vertelden ook het verhaal van sterker worden, leren van vergissingen. Het waren kleine stapjes vooruit, soms een stapje terug, die uiteindelijk een grote sprong vooruit betekenden. Ze gingen je voor. Ze zijn jouw voorbeeld en rolmodel.

Dus de les die ik je mee wil geven is: leer van je netwerk. Werk samen met andere vrouwen.  Wanneer jij niet de verbinding met mij maakt, kan ik nooit leren van jou en geïnspireerd worden door jou. Het is het rimpeleffect dat we samen kunnen maken. Je zult zien dat het gaat smaken naar meer. Net zoals spruitjes eten.

Auteurs

Profile

Sandra Lagace

Lagace HR Training & Coaching