Zakenvuur Logo
Artikel

B&B-houder Debbie de Jong: “Als ik iets wil dan lukt het me ook!”

Debbie de Jong (63), de inmiddels bekende verschijning uit televisieprogramma B&B Vol Liefde, heeft in een bevlieging het roer omgegooid en haar eigen unieke pad bewandeld met haar bed & breakfast in Spanje. Met haar levenslust en gastvrijheid stal ze de harten van heel televisiekijkend Nederland. Maar hoewel Debbie een zeer ondernemende dame is, ziet ze zichzelf niet per se als zakenvrouw.

Een Mediterrane productie

Debbie de Jong had een prima carrière als uitvoerend televisieproducente, maar besloot in 2005 haar leven te herzien toen twee dierbare vriendinnen kort na elkaar stierven aan kanker. Met de dood ineens zo dichtbij, werd Debbie met de neus op de feiten gedrukt. Haar vader was op jonge leeftijd overleden en ze wilde alles uit het leven halen. Ze vertrok samen met haar toenmalige man en twee kleine kinderen vrijblijvend een jaar naar Spanje om de balans op te maken. Er gewoon even tussenuit, dat was het idee.

Zonder te weten naar wat ze precies op zoek waren, kwam ineens hun droomhuis en huidige bed & breakfast op hun pad: Can Portell. Hoewel het nooit haar intentie was om een B&B te runnen ligt hospitality en het organiseren Debbie goed. Ze noemt het inmiddels haar nieuwe productie, maar dit keer niet voor een televisieprogramma maar in haar eigen huis in Sant Andreu del Terri.

Typisch Debbie 

Hoewel haar bed & breakfast op volle toeren draait, dankt ze het succes naar eigen zeggen niet aan haar zakelijke kwaliteiten. Sterker nog: Debbie ziet zichzelf eigenlijk helemaal niet als een zakenvrouw! Plannen en boekhouding zijn bijvoorbeeld niet haar sterkste punten. “Alle boekingen doe ik gewoon met de hand. Vraag me niet wat de omzetcijfers zijn per maand ofzo, want ik heb echt geen idee. Ik zal ook nooit rijk worden maar ik heb het wel ontzettend leuk.” Haar enthousiasme toont zich in de flinke uitbreiding van haar B&B die recentelijk heeft plaatsgevonden: Can Portell telt inmiddels 19 kamers, heeft yoga-ruimtes en er worden regelmatig evenementen georganiseerd. 

Een mooie uitkomst, maar de hele financiering voorafgaand was nog best een dingetje: “Ik heb geen eigen kapitaal en iets lenen is in Spanje niet zo heel gemakkelijk vanwege mijn leeftijd.” Gelukkig kan de excentrieke dame terugvallen op een fijn netwerk aan vrienden en familie, ook op gebied van financiën. Zo liet Debbie in de coronatijd haar oog vallen op het leegstaande pand naast haar B&B die eigenlijk veel te duur was voor de bouwval die het was. Hoewel ze geen idee had hoe ze het ging betalen, bracht ze een bod uit waar de eigenaar op inging. Uiteindelijk was er een vriend die haar geld heeft geleend en bleek het een geweldige investering, "...maar zoiets doen in de coronatijd is natuurlijk wel heel risicovol, en eigenlijk een beetje krankzinnig. Maar zo ben ik nu eenmaal. En het gekke is: ik heb het eigenlijk altijd bij het rechte eind. Als ik iets wil dan lukt het me ook!”

Werk en privé

Maar ook een ondernemer kan niet zonder de liefde. “Ik was inmiddels gescheiden van mijn man, en de kinderen waren de deur uit. En dan ben je opeens een alleenstaande vrouw op leeftijd met een bedrijf. Waar ik overigens super trots op ben. En toen dacht ik: ik wil dit delen. Wat heb ik te verliezen? Ik was er wel achter dat ik een Nederlandse man wilde, dus dit was een uitgelezen kans.”

Via het programma B&B Vol Liefde leert ze Paul – haar ‘Paulussie’ – kennen met wie ze nog steeds dolgelukkig is. Maar een medewerker, dat is hij zeker niet! Privé en werk houdt Debbie strikt gescheiden. Of haar deelname aan het televisieprogramma naast het vinden van de liefde ook een zakelijk slimme zet was, vertelt ze in bovenstaande video.  

Meer weten over Debbie de Jong en haar ondernemershart? Kijk dan zondag 21 januari om 09:30 uur naar Zondag op Vier op RTL4.

 

Auteurs

Profile

Redactie

Zakenvuur is de online community voor ondernemend Nederland, vol met artikelen, columns, video content én een televisieprogramma.