Zakenvuur Logo
Artikel

Ray Klaassens maakt de sprong van defensie naar ondernemerschap

Ray Klaassens, voormalig officier binnen de Nederlandse Special Forces en hoofdinstructeur in het televisieprogramma Kamp van Koningsbrugge, zet zich ook in als spreker en inspirator op het gebied van persoonlijk leiderschap. Na een opmerkelijke reis afgelegd te hebben vanuit zijn tijd bij Defensie verliet hij tien jaar geleden, samen met zijn compagnon Onno, de veilige haven van Defensie om hun eigen weg te volgen. Hun besluit was gedurfd, maar niet roekeloos. Ze hadden een visie, een plan, en de vastberadenheid om het waar te maken. 

 

 

Lessen in ondernemerschap 

Voor Ray en Onno betekende ondernemerschap niet alleen het hebben van grote ambities, maar ook het accepteren van mislukkingen als onderdeel van het leerproces. Ze hebben geleerd dat iets goed kunnen niet altijd betekent dat het ook is wat de klant nodig heeft. Maar juist door te leren van hun fouten, zijn ze gegroeid en hebben ze geleerd hoe ze succesvol kunnen zijn. 

Impact maken 

Wat Ray drijft is de mogelijkheid om impact te maken, niet alleen bij elites zoals commando's of topsporters, maar juist bij 'normale' mensen. Hij deelt zijn eigen verhaal als commando, waarin hij laat zien hoe lessen van leven en dood toepasbaar zijn in alle aspecten van het leven, van oorlog tot relaties en bedrijfsleven. 

Pleidooi voor een cultuur van waardering 

Ray benadrukt het belang van leiderschap in de werkomgeving, waarbij hij wijst op het feit dat het niet alleen gaat om meetbare vaardigheden, maar ook om de intrinsieke motivatie en het vermogen om voor anderen te zorgen. Hij pleit voor een cultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en waarin er ruimte is voor samenwerking en groei. 

De sleutel tot een positieve werkomgeving  

Ray onderstreept het belang van luisteren naar en empoweren van de jongere generaties, zoals Gen Z, die vaak worden bestempeld als lui of niet gemotiveerd. Hij gelooft dat door hen in hun kracht te zetten en te erkennen wat ze te bieden hebben, een positieve werkomgeving kan worden gecreëerd die gunstig is voor alle generaties. 

Inspiratie delen 

Naast zijn eigen succes benadrukt Ray het belang van het doorgeven van kennis en inspiratie aan anderen. Hij gelooft sterk in het idee dat goede leiders andere leiders creëren, en hij zet zich in om anderen te inspireren het beste uit zichzelf te halen. 

Ray put veel energie uit zijn werk, hoewel het soms een uitdaging kan zijn om op anderen te vertrouwen. Met de juiste mensen om hem heen heeft hij zijn bedrijf zien groeien van een duo tot een team van 450 trainers. Zijn rol is niet alleen om het bedrijf te leiden, maar ook om de sfeer en identiteit te behouden, wat resulteert in een laag personeelsverloop en een sterke reputatie als werkgever. 

Aankomende zondag is Ray Klaassens te gast in Zondag op Vier. Je ziet het zondag 31 maart om 09:30 uur op RTL4. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan bovenaan dit artikel alvast het extra interview waarin hij een aantal interessante vragen beantwoordt. 

 

Auteurs

Profile

Redactie

Zakenvuur is de online community voor ondernemend Nederland, vol met artikelen, columns, video content én een televisieprogramma.