Zakenvuur Logo
Extra

Virtuoos Wibi Soerjadi: “Ik ga altijd door, zelfs als het moeilijk is”

Hij speelde tot twee keer toe in de beroemde Carnegie Hall in New York, won internationale prijzen én mag zich Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Maar, de wereldberoemde Nederlandse pianist heeft ook diepe dalen gekend. 

Zijn meest angstige moment als musicus was misschien wel het moment waarop hij maanden lang zijn gehoor verloor. Na een intense periode van onzekerheid, vocht hij zich terug en werd hij succesvoller dan ooit. Maar, wat beweegt hem om door te gaan met pianospelen, met optreden voor publiek én met ondernemen binnen zijn 'BV Wibi'? "Ik ga altijd door, hoe moeilijk het ook is. Ik laat me nooit uit het veld slaan, ondanks dat het vak soms heel eenzaam kan zijn. Ik ben een beetje een solist, ook in het ondernemen."

Zoon en broer

Wibi Soerjadi werd geboren in Nederland en is van Indonesische afkomst. Zijn vader was wiskundige dr. ir. Raphaël Soerjadi en zijn moeder sociologe Floor Wasirin. Het echtpaar kreeg maar liefst vijf zoons, waar Wibi er één van was. Op z'n elfde ontdekte Wibi de piano en begon hij met spelen. Al snel bleek hij een absoluut natuurtalent, want op z'n vijftiende won hij het prestigieuze Prinses Christina Concours in Den Haag. 

Het bracht hem uiteindelijk, na zijn examen, bij het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam waar hij slechts drie jaar studeerde. Wibi was namelijk zo goed dat hij uiteindelijk een jaar eerder mocht afstuderen als uitvoerend musicus. Zijn carrière kende meteen een vliegende start. Zijn toenmalige vriendin Marion, met wie hij al enige tijd samenwoonde, trad op als manager.

Olympisch goud

Op twee-en-twintig jarige leeftijd mocht hij op Koninginnedag een eigen stuk opvoeren voor toenmalig koningin Beatrix en prins Claus. Wibi was namelijk nooit alleen maar pianospeler. Zijn hele muziek carrière heeft hij ook altijd gecomponeerd. Een passie waar hij tot op de dag van vandaag iedere dag mee bezig is. Zijn composities hebben zelfs Olympisch goud gewonnen!

Voor niemand minder dan Anky van Grunsven en haar paard Salinero componeerde Wibi het muziekstuk 'Dance of Devotion'. In 2008 won Anky op deze muziek haar gouden plak tijdens de Olympische Zomerspelen in Peking. Het stuk was voor hem ook de aanleiding om het gelijknamige eigen album uit te brengen. Dit album bestond uit uitsluitend eigen composities, wat redelijk uniek was binnen de wereld van klassieke muziek. 

Ongekende tegenslag

Het ergste wat een muzikant kan gebeuren is een aantasting, of zelfs verlies, van het gehoor. En precies dat overkwam Wibi in 2009, een jaar na zijn Olympische succes. Maandenlang kon hij niet optreden door een aantasting van zijn gehoorzenuw, waardoor hij ook last had van gehoorverlies. Maar zoals hij ook in het programma 'Zondag op Vier' zegt: "Ik ga altijd door, hoe moeilijk het ook is."

Dat hij zich niet makkelijk uit het veld laat slaan bleek dat jaar, want ondanks de aantasting van zijn gehoor schreef hij een negendelige compositie genaamd 'Apuleius' Amor & Psyche'. Gelukkig waren zijn gehoorproblemen tijdelijk van aard, want na maanden van herstel kon hij zijn comeback maken in zijn zo geliefde Concertgebouw in Amsterdam. Het Algemeen Dagblad was zo onder de indruk van zijn terugkeer dat ze het omschreven als 'groots en adembenemend!' Het bracht hem in 2011 ook, voor de tweede maal, terug bij de beroemde Carnegie Hall in New York, waar hij 'Amor & Psyche' opvoerde en maar liefst vijf staande ovaties kreeg. Een bijzondere gebeurtenis voor het altijd kritische New Yorkse publiek. 

Ondernemen

Inmiddels is Wibi 54 jaar oud, maar stoppen wil hij absoluut niet. Sterker nog, hij doet misschien wel meer dan ooit. Is er dan niets wat hem kan tegenhouden als componist, muzikant én ondernemer? "Mijn vriendin Mirthe inspireert mij, maar is ook een grote invloed op alles wat ik doe in mijn leven. Ik bespreek alles met haar, tot de kleinste dingen. En zij geeft altijd haar eerlijke, pure mening. Ze stelt de juiste vragen, dus daar laat ik mij in alles zeker ook door leiden."

Een ander belangrijk onderdeel van zijn keuzes, is zijn eigenschap van "...altijd doorgaan." Ongeacht de tegenslag waar hij mee te maken krijgt. En kijkend naar zijn leven en carrière heeft hij heel wat pieken en dalen gekend. "Ik vind het belangrijk om altijd door te gaan. Ik laat me nooit van mijn stuk brengen. Zelfs als het moeilijk is. Het is niet alleen discipline hebben, maar vooral ook doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen. Deze zijn voor mij heel belangrijk."

Tijdens zijn interview met Pernille bij 'Zondag op Vier' vertelt hij hier meer over én deelt hij zijn bijzondere ervaringen als beroemd muzikant én ondernemer. Zondag 9 juni a.s. om 16:00 uur bij RTL4.

Auteurs

Profile

Redactie

Zakenvuur is de online community voor ondernemend Nederland, vol met artikelen, columns, video content én een televisieprogramma.