Zakenvuur Logo
Columnist

Ralph van Dam: “Zonder marge geen missie”

Indrukwekkende gasprijzen, torenhoge energierekeningen en zeer verontrustende nieuwsberichten vanuit Oekraïne en de Gazastrook. We hebben de Corona crisis nog maar amper achter de rug of er dienen zich nieuwe zorgen en grote onzekerheden aan. De afgelopen jaren maken ons duidelijk dat niets zeker is en dat de veilige bubbel waarin wij hier in het Westen ondernemen helemaal niet zo veilig is als die soms voelt. En dat zet je wel aan het denken. Over hoe je zelf kunt bijdragen aan een andere, betere en duurzamere wereld bijvoorbeeld. 

Een circulair systeem maakt impact

Momenteel begeleid ik vanuit het ondernemersprogramma Groeiversneller ondernemers die hulpmiddelen voor bedrijfsongevallen aan de markt leveren. Tot op heden verkochten zij deze producten waardoor het eigendom bij de klant kwam te liggen. In zekere zin een aantrekkelijk businessmodel, want de beperkte levensduur van hun producten leidt een aantal jaren later tot een nieuwe transactie. Toch ging deze cyclus de ondernemers tegenstaan. De beperkte houdbaarheid van de apparatuur zorgt voor een significante berg afval. Bovendien bestaat het vermoeden dat ondeugdelijke apparatuur naar het buitenland verdwijnt, waar deze misschien nog jaren op de markt blijft circuleren. Niet bepaald het levensreddende ideaal, waar het deze ondernemers nu juist om begonnen was.

Daarom streven zij nu naar een transitie binnen het bedrijf: naar een circulair systeem, waarin zij de apparatuur verhuren, weer innemen, demonteren, assembleren en materialen op de juiste wijze afvoeren of hergebruiken. Dat het assembleren wordt verzorgd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maakt de cirkel rond. Deze keuze voor een cyclus van gebruik en service in plaats van eigendom en bezit heeft een enorme impact: niet alleen op het bedrijf, dat op deze manier toekomstbestendig wordt gemaakt en kan worden overgedragen aan de volgende generatie, maar ook op de wereld. Vanuit een servicemodel nemen deze ondernemers de verantwoordelijkheid voor hun product vanaf het begin tot en met het eind. 

Hoe maak je betere keuzes?

Volgens mij kunnen wij allemaal méér impact maken met ons bedrijf. Letterlijk of figuurlijk meer levens redden, minder vervuilen en duurzamer keuzes maken. Het hoeft niet altijd om grote inspanningen of forse investeringen te vragen. Een betere wereld begint nog altijd bij jezelf – en dus ook gewoon klein. Bij bewustwording alleen al. Houd je huidige businessmodel eens tegen het licht en vraag jezelf af waar jij eventueel andere, betere keuzes kunt maken. Loop de verschillende stappen in je processen door en bekijk waar je een verschil kunt maken. Hoe breng je je product of dienst naar de markt? Hoe bied je het aan? Hoe onderhoud je het? Welke verantwoordelijkheid neem je voor de materialen die je in- en verkoopt? 

Kijken door een nieuwe bril

Begrijp me niet verkeerd: er moet nog altijd gewoon geld worden verdiend. Zonder marge geen missie. Winst blijft de motor waarmee je zoveel mogelijk impact kunt maken in de wereld. Maar het mooie is: wanneer jij ervoor kiest je bedrijf te laten bijdragen aan een betere wereld, werkt dit als een vliegwiel. Het geeft je ondernemerschap meer betekenis. Bovendien ben je hierdoor een aantrekkelijke werkgever, waarbij zeker de nieuwe generatie graag wil aansluiten.

Schroom dan ook niet om over je inspanningen te vertellen! Ga meten en bijhouden wat je doet om je bedrijf te verduurzamen. Presenteer de uitkomsten naast je jaarcijfers en stuur op deze uitkomsten. Voor corporates is dit al het nieuwe normaal, omdat ze vanuit ESG-wetgeving hiertoe zijn gedwongen. Ook voor het MKB zal het steeds normaler worden – en terecht. Wij kunnen allemaal, elk op onze eigen wijze, zowel zakelijk als privé bijdragen aan een betere, mooiere wereld. En dat begint bij dat wat er al is eens door een nieuwe bril te bekijken.

Auteurs

Profile

Ralph van Dam

Ralph van Dam heeft passie voor ondernemerschap, groei en continuïteit. Hij is (mede)oprichter van verschillende internetstart-ups en scale-ups en kent het klappen van de zweep als het over ondernemen gaat. Tegenwoordig combineert hij het ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven. Zo is hij actief als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven, maar inspireert, adviseert en coacht hij ook ondernemers vanuit zijn eigen onderneming Journey of Enterprises (JOE).