Zakenvuur Logo
Nieuws

Ondernemingsorganisaties pleiten voor aanzienlijke vermindering van regeldruk voor het mkb

Ondernemersorganisaties dringen er bij het volgende kabinet op aan om een krachtige aanpak te hanteren om de toenemende regeldruk voor ondernemers te verminderen. VNO-NCW, MKB-Nederland en andere brancheorganisaties stellen dat harde, meetbare doelstellingen essentieel zijn.

De organisaties benadrukken dat er voortdurend nieuwe regels worden ingevoerd, zowel nationaal als vanuit Brussel, maar het komt bijna nooit voor dat er regels worden geschrapt. Deze reactie van de ondernemersorganisaties volgt op de voortgangsrapportage regeldruk van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Hoge kosten door regels

Uit het rapport blijkt dat bijna een derde van de regels haast onuitvoerbaar is voor ondernemers en dat steeds vaker extern advies nodig is om aan deze regelgeving te voldoen. Hierdoor stijgen de reeds enorme kosten van de regeldruk tot onacceptabele niveaus, waarschuwen de organisaties.

Het Adviescollege Toetsing Regeldruk heeft in mei aangekondigd dat de regeldrukkosten alleen al in 2022 met ruim 400 miljoen euro zijn gestegen, terwijl er minder dan 12 miljoen euro aan kosten zijn bespaard. Onder het kabinet-Rutte III is er sprake geweest van een totale toename van minstens 5 miljard euro.

Taak nieuw kabinet

Volgens de organisaties is de beknelling door regelgeving nog steeds één van de meest voorkomende klachten onder ondernemers. Dit vormt dan ook een grote uitdaging voor het volgende kabinet. Met de huidige overgangen en de daarbij behorende investeringen hebben ondernemers naar de mening van belangenorganisaties ruimte nodig. "Het verminderen van regeldruk, onder andere door meer uitzonderingen voor het mkb en het schrappen van onwerkbaar regels, is een van de eenvoudigste en goedkoopste stappen die een nieuw kabinet kan nemen om hen meer ruimte te bieden", aldus de organisaties.

De Europese Commissie heeft een harde doelstelling om 25% van de rapportageverplichtingen af te schaffen. Volgens de organisaties is er in Nederland zelfs meer nodig. Er moet ook in Nederland, net als in Brussel, veel vaker worden gekeken naar uitzonderingen voor kleine bedrijven met betrekking tot nieuwe en bestaande wetgeving.

Ook positieve ontwikkelingen

Volgens de organisaties is de regeldruk het grootste in het sociale domein van werkgeverschap. Hierbij kan gedacht worden aan doorbetaling van lonen en re-integratie bij ziekte, transitivergoeding en de talloze arboregels. De organisaties noemen echter ook een positief punt, namelijk dat de huidige aanpak van regeldruk van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat al veel sterker is dan onder de twee voorgaande kabinetten.

Bron: BNR.nl

Auteurs

Profile

Redactie

Zakenvuur is de online community voor ondernemend Nederland, vol met artikelen, columns, video content én een televisieprogramma.