Zakenvuur Logo
Nieuws

Werknemers zijn steeds eerlijker over hun zoektocht naar een nieuwe baan

Het komt steeds vaker voor dat werknemers openlijk aangeven op zoek te zijn naar een andere baan, zelfs tegenover hun huidige werkgevers. Dit wordt mede veroorzaakt door de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor mensen minder angstig zijn om hun baan te verliezen, terwijl veel bedrijven moeite hebben om werknemers aan te trekken of te behouden.

Volgens Pieter Gautier, een hoogleraar arbeidseconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, kan dit positieve gevolgen hebben. "Maar je moet niet gaan bluffen." Voor het onderzoek sprak NU.nl met verschillende bedrijven, die benadrukten dat transparantie vooropstaat. Eén van hen stelt dat het belangrijk is voor een bedrijf om te weten hoe een werknemer ervoor staat. 

Aanzetten tot actie

Volgens Gautier kan het openlijk aangeven dat je in gesprek bent met meerdere partijen een positief effect hebben. "Dit kan een werkgever aanzetten tot actie. Aan de andere kant kan het ook duiden op een slechte arbeidsrelatie. In beide gevallen is het belangrijk om je werkgever hierop te laten reageren."

Iets wat je volgens Gautier niet zou moeten doen, is bluffen. "Het kan namelijk zijn dat de werkgever wél voldoende personeel heeft. Wanneer de kosten te hoog worden, zal een werkgever eerder besluiten om iemand te ontslaan, vooral als er al interesse is van andere partijen." Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt realiseren werkgevers zich wel dat werknemers eenvoudiger elders aan de slag kunnen gaan. "Als ze de mogelijkheid hebben, zullen werkgevers wel reageren", aldus Gautier.

Juiste stap of misstap?

Hij merkt ook op dat de reactie van werkgevers per bedrijf kan verschillen, zowel qua inhoud als timing. Bedrijven hebben vaak meer macht dan werknemers en bieden vaak een hoger salaris aan om te voorkomen dat iemand vertrekt. Dit kan op meerdere momenten in het jaar gebeuren, naast de jaarlijkse evaluatie. Gautier wijst erop dat het niet alleen om geld gaat, maar ook om andere arbeidsvoorwaarden. "Werkgevers zijn niet achterlijk. Zij houden de marktsituatie goed in de gaten."

Het wisselen van baan, zowel openlijk als in stilte, is volgens de hoogleraar niets nieuws. "Het probleem is echter dat een nieuwe baan vaak met een proeftijd begint, wat kan betekenen dat het contract niet wordt verlengd. Dit kan in een recessie zeer riskant zijn." Wanneer iemand een betere baan vindt, maakt iemand de overstap. Maar, af en toe kan dat ook een misstap zijn en begin je opnieuw.

Bron: BNR.nl

Auteurs

Profile

Redactie

Zakenvuur is de online community voor ondernemend Nederland, vol met artikelen, columns, video content én een televisieprogramma.