Zakenvuur Logo
Artikel

Janny van der Heijden benadrukt “Als passie en kennis bij elkaar komen dan kom je in een stroomversnelling terecht"

Presentatrice Janny van der Heijden, ook bekend van haar rol als jurylid in het populaire televisieprogramma Heel Holland Bakt heeft haar stempel gedrukt op de Nederlandse culinaire wereld op manieren die verder reiken dan alleen televisieoptredens. Achter het scherm schuilt een rijkdom aan ervaring en een leven gewijd aan de kunst van het koken, schrijven en ontwerpen.  

 

 

De wortels van passie 

De reis van Janny begon niet op het scherm, maar achter de schermen, als redacteur en vertaler van kookboeken. Geboren vanuit een jeugd waarin koken en eten centraal stonden, werd Janny's fascinatie voor de culinaire wereld al vroeg gewekt door de kookkunsten van haar moeder en de gesprekken aan de eettafel. Het was deze vroege blootstelling die haar pad richting de wereld van foodjournalistiek en kookboeken bepaalde. 

Een stille opkomst 

Janny's opkomst in de culinaire wereld verliep geleidelijk, maar gestaag. In meer dan 40 jaar als ondernemer heeft ze meer dan 50 kookboeken op haar naam staan, naast het ontwerpen van serviezen, vazenlijnen en zelfs een kledinglijn. Maar ondanks haar indrukwekkende portfolio, is Janny bescheiden over haar succes. Ze schrijft haar voortdurende enthousiasme en toewijding toe aan haar vermogen om alleen dingen te doen die ze ├ęcht leuk vindt, waardoor ze in een 'vliegwieleffect' belandt waar passie en kennis elkaar versterken. 

De andere kant van de camera 

Op latere leeftijd betrad Janny de wereld van televisie, een stap die ze beschouwt als een groot voordeel. Met een schat aan ervaring achter de schermen zag ze hoe bekendheid mensen kon veranderen, maar ze slaagde erin trouw te blijven aan zichzelf, zowel voor als achter de camera. Voor haar is het grootste verschil tussen televisiewerk en schrijven de verschillende doelgroepen en de bijbehorende stijl van communicatie, maar beide disciplines bieden haar een uitlaatklep voor haar creativiteit. 

Een leven vol inspiratie 

Janny vindt rust in eenvoudige genoegens, zoals wandelen met haar trouwe viervoeter Nhaan en het bezoeken van markten en kunstbeurzen in Frankrijk. Voor haar is dit niet alleen ontspanning, maar ook een manier om nieuwe inspiratie op te doen en haar geest te verfrissen.  

Voor Janny draait alles om het delen van haar passie en kennis met anderen, of het nu is door middel van televisieprogramma's, kookboeken, ontwerpen of persoonlijke ontmoetingen. Ze streeft ernaar om inspirerend te zijn en mensen te laten ervaren wat ze nog niet wisten, en dit doel doordringt elk aspect van haar werk en leven. 

Aankomende zondag is Janny van der Heijden te gast in Zondag op Vier. Je ziet het zondag 7 april om 09:30 uur op RTL4. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan bovenaan dit artikel alvast het extra interview waarin ze een aantal interessante vragen beantwoordt. 

Auteurs

Profile

Redactie

Zakenvuur is de online community voor ondernemend Nederland, vol met artikelen, columns, video content én een televisieprogramma.