Wanneer ik met vrouwelijke ondernemers in gesprek kom over ‘feministische’ onderwerpen ervaar ik regelmatig een weerstand en onbegrip. Ik vraag me wel eens af of ik dan te dicht bij de waarheid kom of dat zij het niet (willen) zien. Gelukkig, of misschien helaas, zijn er veel vrouwen die begrijpen waar ik het over heb, want het is tenslotte, en helaas, hun werkelijkheid en waarheid.
“Ik heb niets met power of empoweren” – vrouwen associëren deze terminologie al snel met macht, masculien, politiek, vieze spelletjes en dominant. Ze halen hun neus op bij ‘een vrouw met ballen’.
De werkelijkheid laat ons echter zien, en ik kan het niet genoeg herhalen, dat wij vrouwen achterblijven bij de mannen op een oneindig aantal vlakken. Zo las ik in de Volkskrant een artikel over de welberoemde loonkloof die ook in de beeldende kunst bestaat. Vrouwen in de beeldende kunst verdienen 20 procent minder dan mannen. Een van de suggesties die op basis van een onderzoek werd gedaan was ‘dat op kunstopleidingen aan vrouwen moet worden geleerd hoe ze zich beter kunnen handhaven binnen het masculiene systeem’. Dus toch iets met empoweren?
“Ik wil niet dat wij als groep apart worden gezet” – ik verwonder me over een afspraak als deze aangezien de cijfers laten zien dat wij vrouwen onszelf wel degelijk weg ‘laten’ zetten als aparte groep. In Onzichtbare Vrouwen van Caroline Criado Perez komen tal van onderwerpen van overheidsbeleid en medisch onderzoek tot technologie, werkplekken, stadsplanning en de media aan de orde. We zijn een groep, we zijn anders. Het lijkt wel alsof wij het eng vinden om de spotlights op ons te zetten. Alsof wij bang zijn voor het de reacties, het tegengeluid wanneer wij van ons laten horen. Ik ben altijd blij met reacties op de hersenspinsels die ik graag op papier zet. Ik ben nog blijer wanneer er mannen zijn die mij supporten of die met een kritische noot komen. We moeten namelijk in gesprek met elkaar. We moeten naar elkaar gaan kijken en luisteren. We moeten beter begrijpen hoe mannen en vrouwen het spel spelen. Leren van elkaars spelregels!
“Ik kan heel goed met mannen werken” – ‘Good for you’ en houden zo! Ik ben ook dol op mannen en werk graag met ze samen. Waar het om gaat is of jij, vrouwelijke ondernemer in je kracht staat en kunt bereiken wat je wil bereiken, met en net zoals de mannelijke ondernemers.