Langdurige werkloosheid nam de afgelopen tien jaar enorm af

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat het aantal langdurig werklozen in de afgelopen tien jaar sterk is afgenomen. Dat gaat dus om mensen die 12 maanden of langer geen werk hebben.

In het tweede kwartaal van 2013 waren er nog 240.000 langdurig werklozen, terwijl dit aantal in het tweede kwartaal van 2023 is gedaald naar slechts 47.000 mensen.

Steeds moeilijker een baan vinden

BNR’s huiseconoom Han de Jong noemt dit goed nieuws: “We weten dat het voor mensen die al lange tijd naar werk zoeken steeds moeilijker wordt om een baan te vinden.” Het is volgens Han de Jong echter belangrijk om te vermelden dat de werkloosheid in 2013, het jaar waarmee het CBS vergelijkt, erg hoog was. Dit werd veroorzaakt door de grote financiële crisis van 2008 en 2009, gevolgd door een milde recessie als gevolg van de eurocrisis in de periode 2011-2013.

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt ook dat het percentage hoogopgeleiden (hbo, wo) onder de werklozen is toegenomen in vergelijking met tien jaar geleden. In het tweede kwartaal had ruim drie op de tien werklozen een hbo- of universitaire opleiding gevolgd, terwijl dit tien jaar geleden nog één op de vijf was. Han de Jong beschouwt dit als opvallend, aangezien een hoog opleidingsniveau vroeger een soort garantie was dat iemand niet werkloos zou worden.

Meer werkeloze hoogopgeleiden

Volgens De Jong kan de toegenomen werkloosheid onder hoogopgeleiden ook worden verklaard, namelijk door de groei van het totale aantal hoogopgeleide Nederlanders anno 2023. Desalniettemin is het percentage hoogopgeleiden onder werklozen sterker gestegen dan onder de algemene bevolking. “Het CBS heeft hier geen verklaring voor, maar het lijkt erop dat de opleidingen niet goed aansluiten op de arbeidsmarkt”, besluit De Jong.

Bron: BNR.nl

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *