Energie is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. We zijn zo goed als afhankelijk geworden van het comfort dat het ons geeft. Maar er zijn ook nog steeds veel energievraagstukken die spelen. In Zondag Op Vier duiken we iedere week in de wereld van schone energie, innovatieve technologieën en de impact ervan op ons leven. BeeBeeOne, het bedrijf gespecialiseerd in schone energieopslagsystemen voor industriële toepassingen, geeft iedere aflevering antwoord op talloze vragen en problemen die om opheldering vragen.
De energietransitie
Zowel bedrijven als particulieren kiezen steeds vaker voor duurzame energie: de energietransitie is in volle gang! Maar wat wordt daar nou precies mee bedoeld? In het klimaatakkoord van Parijs hebben we afgesproken dat in 2030 de uitstoot in Europa met 55% procent verminderd moet zijn. Dat houdt in dat de kolen- en gascentrales, die momenteel voor een groot deel voor onze elektriciteit en warmte zorgen, snel dicht moeten. Daarom zitten we nu in een energietransitie die ertoe moet leiden dat windmolens en zonneparken voor onze energie in Nederland gaan zorgen.
Effecten op ons huidige stroomnet
De nieuwe zonneparken worden veelal gebouwd op plekken waar eigenlijk alleen maar midden- en laagspanningslijnen liggen. De stroom kan dus nooit optimaal het net op, omdat de infrastructuur ontbreekt. Die moet nog aangelegd worden en dat kost tijd en geld. Op de netcapaciteitskaart van Tennet kun je nu al zien waar de grote problemen in ons land liggen. Doordat zowel de consument als de industrie gaan elektrificeren is er qua energieafname is er op veel plekken in ons land al een capaciteitsprobleem.
Daarnaast is zonne- en windenergie natuurlijk afhankelijk van het aanbod van de natuur. Op een zonnige en winderige dag hebben we heel veel energie, maar in de winter is het vaker donker. Als we dan een windstille dag met mist hebben, hebben we nu nog de gas- en kolencentrales die als buffer kunnen dienen. Maar als die centrales eenmaal gesloten zijn moeten we de opgewekte zonne- en windenergie ergens op kunnen slaan, om het op een later moment te kunnen gebruiken.
Schone opslag
We horen dus overal dat het netwerk vol zit en dat nieuwe bedrijven of woonwijken niet kunnen worden aangesloten op het energienetwerk. Het opslaan van energie biedt een uitkomst, maar momenteel kan dat niet op een schone manier. Energie wordt nu vaak opgeslagen op lithiumbatterijen. En lithium is niet alleen schaars, maar de delving ervan is ook enorm vervuilend.
Gelukkig biedt BeeBeeOne een goede oplossing. BeeBeeOne heeft onlangs een energieopslagsysteem op de markt gebracht dat warmte en elektriciteit geeft. Commercieel directeur Daan Hogewoning: “We hebben schone technologie voor de opslag van elektriciteit. Verder hebben we technologie voor de opslag van warmte. In het eerste type wat we op de markt gezet hebben, combineren we het. We doen dit omdat we steeds minder gas mogen gebruiken en dus is de behoefte voor de combinatie van warmte en elektriciteit het grootst.”
Deze schone energieopslagsystemen kunnen ingezet worden voor (productie)bedrijven, kantoorparken, binnensteden en hele woonwijken. BeeBeeOne’s nieuwe manier van opslaan kan daarom gezien worden als de volgende, veelbelovende stap in de energietransitie die broodnodig is.
Meer weten over de schone energieopslagsystemen van BeeBeeOne? Ga dan naar www.beebeeone.com/hoofdsponsor-zondagopvier voor meer informatie.