Deadlines kunnen lastig zijn en tegelijk voor magische momenten zorgen. Of het nu bij het ontwikkelen van een product is of in een vergadering. Handig dus om jezelf er af en toe eentje op te leggen, vindt AFAS CEO Bas van der Veldt. Ga alleen niet als een kip zonder kop te werk.
Software kan áltijd ietsje beter. Zeker voor een perfectionistische productontwikkelaar. Als je niet uitkijkt, ga je aan de slag en hou je nooit meer op. Steeds wat mooier, steeds wat sneller. Maar het eind komt niet in zicht. Uiteindelijk hebben je klanten daar helemaal niets aan. Vandaar dat wij altijd een deadline zetten op nieuwe functionaliteiten in ons product. Jaarlijks in juni hebben we onze klantendagen en dan moeten ze af zijn. Punt. En, het lukt altijd.
Houd vergaderingen kort
Tijdsdruk bepaalt voor mij de kwaliteit. Als iets eindeloos mag duren, ga je merken dat het niet beter of leuker wordt. Dat geldt ook voor vergaderingen. Het liefst nemen we besluiten in zo kort mogelijke tijd. Ook als dat betekent dat het om grote bedragen of impactvolle veranderingen gaat.
Als je minder tijd hebt, dwing je jezelf je argumenten goed te ordenen en om tot de kern te komen. Uiteindelijk draagt dat ook bij aan het niveau. Van langer praten, wordt je besluit misschien meer weloverwogen, maar niet weloverwogen is niet per se beter.
Voordat je denkt dat wij als een kip zonder kop besluiten afhameren: het vraagt wel wat om onder tijdsdruk goede beslissingen te nemen. Allereerst moet de voorbereiding goed zijn. Je moet je niet ter plekke nog hoeven in te lezen.
Daarnaast kan het alleen met mensen die je vertrouwt (wantrouwen kost tijd), die hun moraliteit op orde hebben (daar gaat de kwaliteit sowieso van omhoog), én die een beetje lenig van geest zijn. Het is immers belangrijk dat je een kwestie in sneltreinvaart van alle kanten bekijkt (lees vooral dit boek van filosoof Lammert Kamphuis als je daar meer over wilt weten).
Wees zuinig met deadlines
Kort vergaderen, hoe kort is dat? Nou, in ieder geval korter dan normaal gesproken comfortabel is. We voelen allemaal wel dat tien uur praten over verlofdagen te veel is. Maar een uur zou wel lekker zijn. En dat lekkere gevoel, dát is precies niet wat we willen. Kort het in tot een duur die net even ongemakkelijk is.
Zelfopgelegde deadlines werken, blijkt ook uit onderzoek van Klaus Wertenbroch en Dan Ariely. Het uitstelgedrag wordt minder en de prestaties gaan omhoog. Echter, wees hier wel zuinig mee. Ze mogen nooit zorgen voor extra stress in de organisatie.
Het gaat erom dat je zeker weet dat iets wat je echt belangrijk vindt, ook echt gedaan wordt. En die kans wordt flink groter als je de deadline niet alleen voor jezelf stelt, maar ook deelt met anderen. En liever nog: als je voorbereidingen treft voor het feestelijke moment suprême.
De clowns en het springkasteel
Iedereen kent in zijn woonplaats wel een voorbeeld van een straat of brug die op de schop gaat. Er komen grote gele borden met: ‘afgesloten tot dan en dan’. En vooraf weten we het allemaal: die datum gaan ze nooit halen.
Stel je nu voor dat de gemeente vast een springkasteel, clowns en de fanfare bestelt voor de geplande einddatum. Én dat ze alle basisschoolklassen en de regionale omroep uitnodigt. Knappe jongen die dan nog een week te lang met zijn shovel aan de slag is.
Dat is hoe wij naar onze jaarlijkse klantendagen toewerken: AFAS Open. We plannen de data en nodigen een paar duizend klanten uit voor de presentatie van nieuwe functionaliteiten en voor een te gekke dag. Dan moet je wel, en het moet nog goed ook. En ieder jaar lukt dat weer. Magisch gewoon.