Hoewel de Arbo Unie verwacht dat het ziekteverzuim verder zal afnemen, zal deze waarschijnlijk wel langer van duur zijn. Volgens Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar bedrijfsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, is ons leven steeds drukker en hectischer en gaan we na verzuim te snel weer aan het werk. Als gevolg zijn de mentale klachten zwaarder dan in verleden jaren.
Op tijd ingrijpen
Wat zijn de belangrijkste factoren die van invloed zijn op het langere verzuim? Roelen zegt dat er in het specifiek twee grote bijdragers zijn: (1) de psychische klachten worden ernstiger van aard doordat ons leven steeds intensiever en ingewikkelder is, en (2) vanwege het gebrek aan personeel is het lastiger om met alle drukte op het werk rustig te re-integreren. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om weer aan de slag te gaan, legt Roelen uit.
De werkgever kan helpen door op tijd in te grijpen. Roelen: “Psychische klachten hebben een lange aanlooptijd, mensen hebben al langer het gevoel slecht in hun vel te zitten.” Het is dus aan zowel de werkgever, werknemer als collega’s de taak om klachten bijtijds te herkennen, meent de hoogleraar.
Invloed van de arbeidsmarktkrapte
Volgens Roelen is het mogelijk dat de dalende arbeidsmarktkrapte van invloed gaat zijn op deze ontwikkeling. Een afnemende schaarste op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat werknemers meer op hun hoede zijn, waardoor ziekteverzuim niet alleen minder wordt, maar ook korter van duur is. “Mensen zijn onzekerder, ze vinden het lastiger om zich ziek te melden, er is angst voor verlies aan inkomen.” Het CPB gelooft dat de werkloosheid in het volgende jaar iets zal toenemen.
Wees lief voor jezelf
Uiteraard zijn er ook manieren om jezelf te helpen. Roelen drukt iedereen op het hart om vooral liever voor jezelf te zijn. We zijn geneigd om maar gewoon door te blijven ploeteren, terwijl we ons juist moeten focussen op onszelf en ons energieniveau.
Bron: BNR.nl