De Watersnoodramp in Nederland is inmiddels 70 jaar geleden. Het is een van de grootste natuurrampen ooit in ons land. En het houdt ons tot de dag van vandaag scherp. Dankzij onze dijken, dammen en stormvloedkeringen beschermen we mensen tegen de angst van het water. In Nederland is die verschrikkelijke ramp – gelukkig – voor velen nog enkel een vage herinnering. Maar voor zoveel mensen ter wereld is die angst voor een natuurramp aan de orde van de dag.
In de Filippijnen zijn gezinnen bang dat ze hun huis kwijtraken door een tropische storm. Op Bonaire zijn mensen angstig dat hun huis vol water loopt door hoog water. En in Kenia houden boeren hun hart vast als er een lange periode van droogte dreigt. Haalt mijn oogst het nu wél en kan ik mijn gezin straks te eten geven?
Preventieve hulp
Leven in die angst, dat gun je natuurlijk niemand. Maar het hóeft ook niet. Natuurlijk, extreem weer zullen we juist doordat de aarde opwarmt steeds meer zien. Echter hoeft het niet te leiden tot dodelijke slachtoffers of duizenden mensen die hun huis verliezen. We kunnen natuurrampen de baas zijn. Mensen veel beter voorbereiden op een aankomende ramp. Huizen op tijd verstevigen en daarmee mensenlevens redden. En precies dat doet het Rode Kruis overal ter wereld.
Zo planten we mangrovebomen aan de kust van de Filippijnen en die bomen houden de golfslag van de zee tegen. Het remt het water dus. En beschermt daarmee huizen en mensenlevens. Zodat gezinnen hun angst kunnen laten varen en zich veiliger voelen. Op Bonaire zorgt het Rode Kruis er bij een aankomend overstromingsalarm voor dat we mensen op tijd uit hun huis evacueren. En in Kenia delen we droogtebestendige zaden uit, die er ook in lange periodes van droogte voor zorgen dat gewassen gewoon groeien. En mensen gewoon te eten hebben.
Op deze manier mensen helpen, is niet alleen het juiste is om te doen. Het is economisch ook nog eens hartstikke verstandig. Iedere euro die je nu al investeert in het planten van die bomen of in het uitdelen van droogtebestendige zaden, scheelt maar liefst 15 euro aan noodhulp achteraf. Dat is makkelijk verdiend toch?
Steun het Rode Kruis
En ook jij kan daarbij helpen. Steeds meer bedrijven vinden het belangrijk om iets goeds te doen. Omdat ze het zelf belangrijk vinden om mensen waar dan ook ter wereld te helpen. Of omdat klanten en medewerkers dat willen. Het Rode Kruis werkt met honderden mkb’ers en ondernemers onder de noemer ‘Vrienden van het Rode Kruis’ samen. Zij vertrouwen hun geld aan het Rode Kruis toe, omdat wij er zorgvuldig mee omgaan en het goed besteden. De samenwerking kunnen bedrijven weer laten zien doordat ze het logo van het Rode Kruis onder voorwaarden kunnen gebruiken. De donaties gaan onder andere naar projecten om mensen te beschermen tegen de gevolgen van overstromingen, droogte of cyclonen.
Zo brachten we onlangs nog een bedrijf in contact met de hulpverleners van het Filipijnse Rode Kruis. Zij vertelden via videoverbinding dat er dankzij de donaties van het bedrijf heel veel mangrovebomen zijn geplant. Daarmee zijn gezinnen te beschermen tegen het water. De medewerkers van het bedrijf vonden het fantastisch. De hulpverleners van het Rode Kruis vertelden trots over hun werk. En mensenlevens én huizen zijn beschermd.
In Nederland zijn we het water nog steeds de baas. Dat kan ook in andere landen. Het lijkt me fantastisch als jij daarbij wil helpen. Kijk voor meer informatie op www.rodekruis.nl/vrienden.